Ekcéma kézen – Ekcéma fejbőrőn – Ekcéma arcon

Az ekcéma tulajdonképpen az egész test felületén felütheti fejét, ám leggyakrabban a kézen, a fejbőrön és az arcon szokott megjelenni. Természetesen a különböző testrészeken más és más formái alakulhatnak ki, s persze a kezelést is nagymértékben meghatározza az, hogy a test melyik bőrfelületén okoz bőrgyulladást az ekcéma.

Ekcéma a kézenekcema-02

Amennyiben a kéz felületén jelentkezik az ekcéma, akkor az esztétikai problémán túl igen komoly nehézségekkel és fájdalmakkal is együtt járhat a betegség.

Ugyanis a kéz ekcémája szinte minden tevékenységünket érinti, így fájdalmassá válhat egy egyszerű kézmosás, de még a cipőfűző bekötése is jelentősen megnehezülhet a jelentkező fájdalmak miatt. Ráadásul mivel egy nap folyamán elég sokszor kell kezet mosnunk, ezért az ekcémára alkalmazott krémek, és kenőcsök is állandóan lemosódhatnak, ami tovább nehezítheti a gyógyulást.

És akkor még ott van a fokozott lelki teher is, hiszen nem tudjuk  mindig elrejteni kezeinket, és sokan szégyellik, hogy nem egészséges a bőrük. Pedig az ekcéma egy betegség, és nem az ápolatlanság következménye, így nincs is benne semmi szégyellnivaló.

Az ekcéma a kézen általában gyulladt, vörös, száraz és repedezett bőr képében jelenik meg, ami gyakran hámlik és viszket is. De akár kérgesedett területek, hólyagok és hámfelszakadások is kísérhetik a betegséget.

Ha nem kezelik megfelelő hatékonysággal, akkor könnyedén tovább is terjedhet a test többi részére is. Az ekcéma a kézen kitartó kezelést igényel, mely során mindenképpen érdemes kerülni az ekcémát kiváltó tényezőket.

Rendkívül fontos, hogy folyamatosan ápoljuk és hidratáljuk a bőrfelületet, mert a száraz bőr az ekcéma egyik fő rizikófaktora. Arra is érdemes figyelnünk, hogy lehetőleg minél kevesebb kemikáliával érintkezzen a kéz bőre, tehát inkább válasszunk természetes összetételű kézmosókat, tisztálkodószereket, mert ezek nem irritálják a sérült bőrt.

Ha valamilyen ékszer vagy óra váltja ki az ekcémát, akkor le kell mondanunk annak viseléséről.

Ekcéma a fejbőrön

A fejbőrön jelentkező ekcémát szeborreás ekcémának is hívják, s a hajas fejbőrön okoz zsíros vagy száraz jellegű hámlást, vagyis korpásodást. Emiatt a fejbőr viszkethet is, de hajhullást nem okoz a jelenség.

Ha súlyosabb formában jelentkezik a szeborreás ekcéma, akkor sárgás-vörös színű, hámló pattanások jelennek meg a fejbőrön.

Újszülöttek esetében vastag, sárga pörkös felrakódás formájában jelentkezhet a fejen az ekcéma. Nagyobb gyerekek esetén peekcema-fejendig vaskos, hámló, pikkelyes bőrgyulladás alakulhat ki a fejbőrön az ekcéma tüneteként.

Az először a fejbőrön jelentkező koszmós felrakódás terjedni kezd, a fül mögé, a hátra, a fartájra és a hajlatokra. Azonban szerencsére a legtöbbször néhány hónap alatt lezajlik a folyamat, és aztán megszűnik a bőrgyulladás a csecsemők esetében. Azonban jó eséllyel fog újra kialakulni a betegség, amikor a gyermek eléri a serdülőkort.

A csecsemők fejbőrén jelentkező makacs felrakódás igen nehezen távolítható el, erre legjobb módszer lehet valamilyen erre a célra kifejlesztett krém vagy kenőcs alkalmazása, illetve fürdetés előtt olajból és krémből készült pakolás készítése, mely szépen le tudja tisztítani a fejbőrről az ott éktelenkedő felrakódást.

A felnőtteken jelentkező szeborreás ekcémát leginkább ként, szalicilsavat, szelénium-szulfidot és cinket tartalmazó samponokkal szokták kezelni. Az ilyen samponokat általában kétnaponta szükséges alkalmazni addig, amíg meg nem szűnik a korpásodás, utána elegendő heti kétszer is a használtuk. Ezt a kezelést általában hosszú hónapokig kell folytatni, s utána gyakran visszatér a bőrgyulladás, ekkor újra kell kezdeni a folyamatot.

Súlyosabb esetekben kortikoszteroid tartalmú oldatokat is szoktak felírni az orvosok, azonban ezekkel nagyon óvatosan kell bánni, és csak kis menyiségben, és nagyon rövid ideig szabad alkalmazni őket, mivel ezeknek az erős hatású gyógyszereknek számtalan káros mellékhatása lehet az egész szervezetre nézve. Így amennyiben tehetjük, okvetlenül kerüljük el a szteroidos készítmények alkalmazását.

Ekcéma az arcon

Valószínűleg a legnagyobb lelki teherrel együtt járó ekcéma, amikor a bőrgyulladás az arc bőrén jelentkezik. Arcunk folyamatosan a külvilág szemei előtt van, így nem tudjuk elrejteni a sokszor gyulladt, piros, hámló foltokat, melyek elcsúfítják tekintetünket.

Persze a fokozott lelki megterhelés mellett ez az ekcémafajta is számos kellemetlenséggel, viszketéssel és fájdalommal járhat együtt. Gyakran egyébként a szeborreás ekcéma – ami a fejbőrről indul ki- továbbterjedésének eredménye az, hogy az ekcémás foltok megjelennek az arc felületén is.

Általában az arc közepén, a száj körül alakulnak ki gyulladt bőrfelületek, de tulajdonképpen az arc bármely részén megjelenhetnek, akár az egész arc területét ellephetik az ekcémás tünetek.

Mindenképpen fontos, hogy ne alkalmazzuk a szokásos, sok esetben irritációt okozó kozmetikumokat, hanem csak természetes összetételű mosakodószereket, hidratálókat használjunk, mivel ezek megnyugtatják a gyulladt bőrt.ekcémaarcon

A rendszeres és alapos hidratálás elengedhetetlen, s nem csak akkor, mikor a bőrgyulladás aktív, mivel a passzívabb periódusokban a megfelelő mértékű ápolással akár elejét is vehetjük annak, hogy az ekcéma kiújuljon. 

Semmiképpen se alkalmazzunk az arcon olyan mosakodószereket, melyekben durva kémiai összetevők, hámlasztók vannak – mint például az SLS nevű adalékanyag -, mivel ezek teljesen tönkreteszik, mintegy lemossák a bőr természetes védekező rétegét, így védtelenné és sérülékennyé válik, s a gyulladás könnyedén felütheti fejét az ilyen módon legyengített bőrön.

Jót tesznek, és kifejezetten gyulladáscsökkentő hatásúak a különféle természetes, hidegen sajtolt olajok, például a szőlőmagolaj, melyet langyos vízbe keverhetünk, s ebbe az elegybe mártott vattával törülhetjük át bőrünket, ami biztos megnyugvást és felfrissülést eredményez számára.

Belsőleg és külsőleg is rendkívül lényeges az esszenciális, tehát létfontosságú zsírsavak pótlása, melyekre szintén a szőlőmagolaj, illetve a ligetszépeolaj lehet kiváló megoldás, amik csökkentik a gyulladást, táplálják, megnyugtatják az irritált bőrt, valamint segítenek a természetes védekezőképessége helyreállításában is.

A bőrgyógyászok a gyulladás mérséklésére felírhatnak kortikoszteroidokat, melyek ugyan a legtöbb esetben igen gyorsan képesek megszüntetni a viszketést, és mérsékelni a gyulladást, azonban semmiképen sem szabad ezeket a szereket hosszabb ideig alkalmazni, sőt, a legjobb, ha teljesen elkerüljük őket.

Ugyanis egyfelől hosszabb távú alkalmazásuk esetén elvékonyíthatják a bőrt, valamint hozzá is szokhat szervezetünk az adott szteroidhoz, s így már csak az egyre erősebb szerek lesznek hatékonyak.

Másfelől pedig ezeknek a szteroidos készítményeknek számos negatív hatása is lehet, hiszen bőrünkön keresztül felszívódik az egész szervezetben, így az egészségünk szempontjából sem éri meg kockáztatni az ilyen mesterséges összetételű krémekkel, esetleg szájon át szedhető gyógyszerekkel.

Tehát bárhol is üti fel a fejét testünkön az ekcéma, mindenképpen érdemes csökkentenünk a bőrirritációt okozó hagyományos mosdó-és mosakodószerek, valamint kozmetikumok használatát, s helyettük a természetes összetételű, a bőrt nyugtató és gyulladásgátló hatóanyagokkal ellátott készítményeket alkalmazni.